Ruuan kasvatus sisällä nollabudjetilla

Tänä vuonna olen odottanut kevättä aivan erityisen paljon. Ehkä siksi innostuin jo tammikuussa kokeilemaan ruuan kasvatusta sisällä. Tulokset näyttävät lupaavilta, vaikka en olekaan vielä raaskinut kerätä satoa syötäväksi.

Kasvatuspuuhiin ei ole kulunut yhtään rahaa, vaikka välillä tekisi mieli ostaa kasvilaatikot parvekkeelle. Haaveena olisi nikkaroida ne itse ilmaisista jämälaudoista sitten, kun matokompostorista saadaan riittävästi multaa. Herneet, porkkanat ja perunat on toki ostettu kaupasta ruokaostoksilla, mutta niillepä ei montaa senttiä kerry hintaa.

Ilmaista multaa matokompostista

Joulukuussa aloitettu kompostointi on jo täydessä käynnissä. Madot syövät ahkerasti ja tuottavat multaa, mutta lieropopulaatio ei ole toistaiseksi vielä lisääntynyt. Meillä on tällä hetkellä keittiössä matoloina kaksi kymmenen litran muovilaatikkoa, joissa molemmissa on 20 matoa ahmimassa biojätettä ja kananmunakennosilppua.

Laitoin matolaan aluksi sekaan vanhaa multaa. Se muuttui muutamassa viikossa tummaksi tuoreeksi mullaksi, jota olen käyttänyt nyt kasvatushommissa. Lierot tekevät jatkuvasti multaa pelkästä biojätteestäkin. Matokompostimulta on paitsi ilmaista, myös ravinteikasta ja ekologista.

Porkkananversot

Porkkanan kannoista voi kasvattaa versoja syötäväksi esimerkiksi salaatin sekaan tai leivän päälle. Ruuanlaitosta jääneet kannat laitetaan valoisaan paikkaan lautaselle, jossa on vettä. Muutamassa viikossa versot kasvavat syötävän kokoisiksi. Versovan porkkananpalan voi myös istuttaa ruukkuun, ja siitä saattaa kasvaa hauska miniporkkana. Siinä en ole kuitenkaan vielä onnistunut.

Herneenversot

Herneenversotkin sopivat salaattiin tai leivän päälle. Kuivat herneet laitetaan yön yli veteen turpoamaan. Vettä kannattaa laittaa reilusti, koska sitä imeytyy yllättävän paljon. Herneet istutetaan multaan ja peitetään kelmulla tai muovipussilla, kunnes ne itävät. Samoista herneistä voi leikata versoja monta kertaa.

Omat herneeni jäivät aluksi vähän kitukasvuisiksi, kun yritin kasvattaa niitä pelkän märän paperin päällä. Siirsin ne kasvamaan multaan, jossa ne versoo paljon paremmin. Laakeassa astiassa kasvatan versoja ruuaksi, ja isommissa lasipurkeissa olevien annan kasvaa täyteen mittaan. Paperikokeilu hidasti sen verran, että vielä ei ole versoja päästy maistelemaan. Suojaisassa lasipurkissa kasvu on paljon nopeampaa kuin avonaisessa astiassa. Aion laittaa kesäksi herneitä kasvamaan parvekkeelle.

Perunoiden kasvatus ämpärissä

Meidän potut kasvattelevat vielä itujaan valoisalla ja viileällä paikalla. Kun ituja alkaa puskea, ne istutetaan mullalla täytettyyn ämpäriin kasvattamaan mukuloita. Näitä ämpäreitä aion laittaa sisälle ja myöhemmin myös ulos parvekkeelle. Lapsena kasvatin perunoita äidin kanssa omalla pihalla. Se oli kyllä todella mielenkiintoista ja palkitsevaa puuhaa. Toivottavasti saamme näistä yhtä onnistuneen sadon. Mielummin kyllä möyhisin mullassa lapion kanssa, mutta nyt mennään urbaanin asuinympäristön ehdoilla.


Yritin kasvattaa myös kaupan basilikaa kukkaruukussa, mutta parin viikon jälkeen se kuihtui auttamatta kasaan aktiivisesta kastelusta huolimatta ja päätyi matojen ruuaksi. Onneksi muut kasvatusyritykset ovat poikineet hedelmää. Taapero on ollut mielissään kun on saanut itse kastella herneitä. Kotiin tuli mukavasti keväistä ilmettä versoista. Kun tulee vähän lämpimämmät ilmat, niin saadaan parvekkeellekin ruokaa kasvamaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Kevään ensisato + vähän kierrätyksestä

Onnistunut ostolakko