Avaimet autottomuuteen

Tässä meidän perheen vinkit autottomuuteen.

Aloita laittamalla auto seisontaan

Pärjäisitkö sinä ilman autoa? Kokeile. Voit poistaa auton liikennekäytöstä eli laittaa sen seisontaan ilmoitusluontoisesti vaikka heti. Säästät huomattavia summia autoverossa, -vakuutuksissa ja polttoainekustannuksissa. Voit pitää autoa seisonnassa ensin lyhyitä ajanjaksoja kerrallaan ja vähitellen siedättämällä pidentää seisonta-aikaa. Näin mekin pääsimme irti autoriippuvuudesta.

Käytä lihasvoimaa

Kävele, juokse ja pyöräile. Voit yllättyä kehosi kestävyydestä, kun istumisen sijaan kehität itseäsi jatkuvasti. Jos viiden kilometrin pyöräilymatka tuntuu nyt pitkältä, kuukauden kuluttua saatat pitää 20 kilometrin matkaa lyhyenä. Näin ainakin minulle kävi. Pyöräperäkärryn kanssa hoituu myös monet kuljetukset, joihin ennen luulin tarvitsevani autoa.

Tässä kulkee Torista ilmaiseksi saatu lastensänky.

Kimppakyyti, siirtoauto ja BiilaGo

Valitse oma tapasi kulkea pitkät matkat. Kimppakyydeistä ja julkisesta liikenteestä maksat rahaa, siirtoautoilla ajelet ilmaiseksi ja BiilaGo:n keikoista sinulle maksetaan rahaa. Me käytämme kaikkia näitä matkustustapoja, sillä jokaisessa on omat hyvät puolensa. BiilaGo:n ajoissa on tarkat aikataulut ja kyytiläisille pitää pyytää erikseen lupa. Biila-ajon tai siirtoauton saattaa saada vain toiseen suuntaan, jolloin kimppakyydille tai julkisille löytyy käyttöä. Usein jäämme lomareissuista taloudellisesti voiton puolelle.

Vuokra-autot ja taksi

Autottoman lompakolla voi olla taipumus pulskistua samalla, kun lompakon omistaja hoikentuu ihannepainoonsa. Näin kävi minulle ja lompakolleni. Joskus, kun oman auton tarve tuntuu olevan suurimmillaan, saat auton parhaat puolet käyttöösi vuokraamalla auton tai tilaamalla taksin. Auton vuokraaminen muutamaksi viikonlopuksi vuodessa ja pari taksimatkaa tulee hurjan paljon halvemmaksi kuin oma auto. Kyseenalaista niiden tarve kuitenkin ennen kuin käytät niitä. Esimerkiksi muutaman kilometrin matka synnärille voi hoitua paljon miellyttävämmin pyörällä kuin auton kyydissä kärvistellen. Näin kävi ainakin minun tapauksessani.

Bussi

Useimmissa kaupungeissa Suomessa matalalattiabusseihin pääsee ilmaiseksi lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa. Oman kaupungin tai kunnan tilanne kannattaa selvittää paikallisen joukkoliikenteen hinnastosta. Kunnon kansalainen maksaa yleensä bussilippunsa itse. Sekin on varsin edullista auton kustannuksiin verrattuna.

Säästöt

Autottomana säästät pitkän pennin, ympäristön säästämisestä puhumattakaan. Haluaisitko käyttää mieluummin johonkin muuhun rahat, jotka menevät nyt autopaikkaan, autoveroon, vakuutuksiin, polttoaineisiin, korjaamolaskuihin, katsastukseen, parkkimaksuihin, varaosiin, öljyyn tai lasinpesunesteeseen? Lisäksi auton myyntirahat voi sijoittaa rahastoihin. Kun auton arvo laskee koko ajan, rahastojen arvo päinvastoin nousee ja tuottaa jatkuvasti voittoa korkoa korolle -periaatteella. Valitse viisaasti!

Kommentit

 1. Olen 31 ja minulla ei ole koskaan ollut autoa. Ei edes ajokorttia.

  Nyt kun en työelämässäkään enää ole, liikenteeseen varatut menot saanut minimoida ihan minimiin. Muutama hassu bussimatka kuukaudessa. Siinä voi säästää jos on tutuilla rajaton Nysse-kausilippu, niin sitä voi lainata vastaavalle ikäryhmälle tai alemmalle. Tietyin ehdoin myös eläkeläisen lippu käy.

  Olen säästänyt kirjaimellisesti tuhansia lainaamalla toisen kausaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä tilanne, ettei ole missään vaiheessa edes tottunut autoon. Meillä on molemmilla ajokortit ja niistä on kyllä hyötyä kun ajellaan siirtoautoja.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Onnistunut ostolakko

Kevään ensisato + vähän kierrätyksestä