Säästövinkki: Ruokaostokset

Alla vinkkejä ruokalaskun pienentämiseen.

Hävikkikasviskori

Useimmissa kaupoissa myydään polkuhintaan hieman tummuneita tai muuten pikkuvikaisia kasviksia. Esimerkiksi meidän lähi-S-marketissa hävikkikasvikset maksavat 75 senttiä kilo. Tässä muutamia hintaesimerkkejä:
- rasiallinen mansikoita 0,18€
- muhkean salaattiruukku 0,15€
- kaksi sitruunaa 0,19€
- yrttiruukut alle 0,10€/kpl
Meidän perheen satokausikalenteri riippuu paljolti alekorin sisällöstä. Tarjouskori on parhaimmillaan aamupäivällä vasta täytettynä.

Ilta-ale

S-ryhmän marketeista (esim. Sale, Alepa, S-market tai Prisma) saat ilta-aikaan -60% kaikista punalaputetuista leivistä, maitotuotteista, lihoista, kananmunista, leivoksista, valmisruuista, mehuista ja niin edelleen. Meidän talouteen lähes kaikki leivät, kananmunat ja lihat ostetaan punalaputettuna.

Ilta-ale voi alkaa klo 18 ja 21 välillä tai tunti ennen sulkemisaikaa. Käytännöt vaihtelevat osuuskunnittain. Päivät eivät ole veljiä keskenään: yhtenä päivänä ilta-alesta voi löytyä monta kassillista erilaisia ruokia, toisena ei välttämättä yhtään mitään. Aamupäivän kasvisostoksilla voi kartoittaa punalapputilannetta, mutta lappuja voi tulla lisää päivän aikana. 

Kauppaan kannattaa suunnata hyvissä ajoin ennen aleajan alkamista. Kun kierros on tehty, voit odotellessa tutkia  lempituotteidesi seuraavaa parasta ennen -päivämäärää tai vaikkapa silmäillä lehtihyllyn valikoimaan ja lainata niitä myöhemmin kirjastosta. Hamstraa huolella ja lado kotona pakastin täyteen —ei pelkästään puoli-ilmaista — vaan peräti 3/5-ilmaista ruokaa.

Hanki etukortti

K-ryhmän kaupoista saa opiskelija-asiakkaana 5% alennusta, jos ostaa yli 75 eurolla kuukaudessa. Tekemämme empiirisen tutkimuksen mukaan S-ryhmissä on ilman alennuksiakin yli 5% halvemmat hinnat verrattuna K-kauppoihin (Prisma vs. Citymarket). Asioi siis K-ketjun sijaan S-ryhmän kaupoissa tai Lidlissä. Muista kuitenkin, että Sale/Alepa on kalliimpi kuin S-market, joka puolestaan on kalliimpi kuin Prisma.

Dyykkaa

Rohkea voi löytää roskiksista yllättäviä aarteita. Tonkimalla muiden jätteitä saat ruokaa ilmaiseksi!


Ruoka-apu

Jos olet vähävarainen, selvitä googlaamalla paikkakuntasi ruoka-aputarjonta. Ruokakassit kootaan yleensä kauppojen päiväysvanhoista tuotteista. Joskus jaetaan myös kouluilta ja päiväkodeilta yli jäänyttä ruokaa. Tätä vaihtoehtoa en suosittele vakavaraisille, jotta ruokaa riittää kaikille sitä tarvitseville.

Tapahtumat

Seurakunnat, lähiö- ja kylätalot, poliittiset puoluee ja yrittäjät järjestävät tapahtumia, joissa on ilmaiseksi tarjolla kahvia, pientä purtavaa tai jopa lounas. Mahdollinen vapaaehtoinen maksu on tosiaankin vain vapaaehtoinen, joten voit vapaasti syödä ilman maksua.

Tinkaa torilla

Olen kuullut, että torimyyjiltä saa päivän päätteeksi tingattua myymättä jääneitä tuotteita halvalla. Tätä täytyykin kokeilla seuraavaksi!

Kommentit

 1. Hyviä vinkkejä!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä. Se vielä näköjään listasta puuttui, dyykkaamisen viereen, että voisi kerätä tölkkejä tai pulloja. Olen viime kuussa kierrellyt Tampereella muutamia päiviä ja tienannut jo miltei 50 euroa palauttamalla löytötölkkejä ja pulloilla. Tänään löytyi lähes kuuden euron edestä, myös busseista löytyy, joilla keräämään lähden lainakortilla. Oikein hyvä tienesti, voi kuunnella haluamaansa musiikkia, ei esimiehiä iholla ja samalla liikuntaa.

   Poista
 2. Lidlistä saa sunnuntaisin paljon punalaputettua.

  Haen sieltä aina leipiä, myös paahtoleipiä, ja välillä on lihaakin. Siksi ostan sieltä, kun meidän Prismassa vieressä harvoin on punalaputettua, kun muuttui S-marketista. Enemmän porukkaa käy ja leipäosasto usein tyhjä sunnuntaina. En enää edes käy siellä, kun ei ole mitä ostaa. Ehkä pitävät tarkoituksella tilausmäärät pieninä, jottei tarvitsisi vahingossakaan ilta-alessa myydä.

  Salessa ei taas jaksa käydä joka ilta, kun niitä leipäpussejakin voi olla vain muutama punalaputettuna. Lidlissä ostan aina 6 pss vähintään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidl on kyllä myös edullinen ruokakauppa. Mekin ostetaan alesta paljon kerralla pakastimeen. Asutaan S-marketin vieressä, joten runsaat ilta-alet on ihan tuossa nurkan takana.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Onnistunut ostolakko

Kevään ensisato + vähän kierrätyksestä