5 syytä kuivattaa pyykit ulkona

Pyykkien kuivaaminen ulkona on järkevää ja ekologista. Parveke sopii kuivaamiseen siinä missä takapihakin. Narukuivaus ulkona onnistuu talvellakin hitaasti mutta varmasti, sillä pakkasella pyykistä haihtuu vettä sublimoitumalla jäästä suoraan kaasuksi.

Tässä viisi syytä, miksi sinunkin kannattaa tästä lähtien ripustaa pyykkisi ulos kuivumaan.

1. Energiaa säästyy

Yleisesti ajatellaan, että narukuivaaminen vie energiaa vähemmän kuin rumpukuivaaminen. Pyykkejä ei kuitenkaan kannata kuivata sisällä, koska märkä pyykki laskee huonelämpötilaa parilla asteella ja kuluttaa siten ylimääräistä lämmitysenergiaa jopa enemmän kuin kuivausrumpu. Ulkona tekstiilit kuivuvat ilmaiseksi aurinkoenergialla.

2. Tilaa vapautuu

Koti on paljon avarampi ja toimivampi, kun pyykinkuivaukseen ei hukkaannu neliöitä. Pienessäkin kodissa voit huoletta kutsua vieraita, saunoa tai tehdä viikkosiivouksen samalla kun pyykit kuivuvat ulkona.

3. Raikas tuoksu

Oman kokemukseni mukaan kuivausrummusta tulevan pyykin tuoksu ei ole kovin raikas. Sisällä kuivattu pyykki taas kuivuu hitaanlaisesti ja alkaa helposti haista epämiellyttävälle, jos huoneilma on kostea tai vaatteita on narulla paljon kerralla. Ulkona happipitoinen ilma sitoo vaatteista hajumolekyylejä ja raikastaa niitä.

4. Aurinko valkaisee

Valkopyykki kannattaa kuivata ulkona auringonpaisteessa, koska aurinko valkaisee ja poistaa tahroja. Tahranpoistossa kannattaakin suosia valkaisuaineiden sijaan aurinkovalkaisua.
Tummemmat vaatteet voi kuivattaa ulkona suojassa suoralta auringonpaisteelta vaikkapa yön aikana tai pilvisempänä päivänä.

5. Ulkoilma tekee hyvää

Ulkoilma tekee hyvää paitsi pyykille, myös pyykin ripustajalle. Raikas ilma on virkistävää ja terveellistä keholle ja mielelle. Katseen suuntaaminen kauas vähentää stressiä ja vapauttaa mielihyvähormoneja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Onnistunut ostolakko

Ruuan kasvatus sisällä nollabudjetilla