Aurinkosydän —kaikuja paremmista tulevaisuuksista

Erilaisia tulevaisuuksia maalaileva novelliantologia Aurinkosydän on kurkistus valoisaan huomiseen. Miten maailma selviää ilmastonmuutoksesta ja pandemiasta? Kuoriutuuko maapallo synkän kotelovaiheen jälkeen kauniiksi kukoistavaksi perhoseksi?

Ylen artikkelista inspiroituneena odotin kiinnostuneena teosta saapuvaksi lähikirjastooni ja olinkin uunituoreen Aurinkosydämen ensimmäinen lukija. Tämä novelliantologia sai minut tarttumaan kirjaan pitkään jatkuneen lukutauon jälkeen, eikä se tuottanut pettymystä.

Aurinkosydämen ovat toimittaneet Camilla Kantola, Teemu Korpijärvi ja Reetta Vuokko-Syrjänen. Jokaisella novellilla on eri kirjoittajansa, mikä tekee kokoelmasta maukkaan ja ennalta arvaamattoman. Mukaan mahtuu romanttisia kuvauksia aaltojen liplatuksesta ja luontoäidin uudesta heräämisestä sekä ylväitä ylistyksiä aivan uudenlaisesta yhteydestä ihmisten ja luonnon välillä. Teknologia saa teoskokoelmassa yllättävän pienen roolin. Luontosuhde, uushengellisyys ja vahva yhteenkuuluvuus nousevat monissa novelleissa esiin toistuvasti.

Osa kirjoituksista saa kuitenkin lukijan epäilemään, ovatko ne utopioita ensinkään. Kuuluvatko murhat, ikuiset karanteenit, hullut professorit ja suuret valheet ihanneyhteiskuntaan? Novelleissa tavoittellaan utopian lisäksi selvästi osin myös ronskia realismia. Niissä kuitenkin tarjotaan ratkaisuja tämän maailmanajan polttavimpiin kysymyksiin ilmastonmuutoksesta, sairauksista ja maailmanrauhasta. Monimutkaiset tieteelliset termit vaikeuttavat välillä lukemista, mutta onneksi useat niistä on määritelty selkeästi.

Kirjan edetessä lukija joutuu puntaroimaan monia eettisiä kysymyksiä. Kenellä on oikeus saada keinotekoisessa kohdussa kasvatetut lapset, jos luonnollinen lisääntyminen käy tulevaisuudessa mahdottomaksi? Onko ihmisen geenien manipulointi eettisten periaatteiden mukaista? Annammeko laitteiden hallita elämäämme, vaikka emme tiedä, kuka hallitsee laitteita? Teos ravistelee käsityksiä normaalista ja kyseenalaistaa nykymaailman moraali- ja sukupuolikäsityksiä.

Vaikka novellikokoelmassa ei ole yhtä koko kirjan kattavaa juonta, lukukokemus on intensiivinen. Antologia avartaa lukijan näkemyksiä maailmasta ja luo toivoa tulevaan. Aurinkosydän julkaistiin vuonna 2021; juuri oikeaan aikaan valopilkuksi keskelle maailmanlaajuista koronapandemiaa. Ilmastonmuutoksen ja pandemian runtelema ihmiskunta kaipaa kaikuja paremmista tulevaisuuksista.

          Reetta Vuokko-Syrjänen
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Onnistunut ostolakko

Kevään ensisato + vähän kierrätyksestä