Miksi sijoittaa rahastoihin?

Kaupallinen yhteistyö Digio Media Oy:n kanssa

Aloitimme rahastosäästämisen opiskelijan ja kotiäidin tuloilla helmikuussa 2021. Loppuvuodesta säästömme olivat poikineet voittoa reilusti yli 2000 euroa. Miksi rahastosijoittaminen on niin kannattavaa?

Helppous

Rahastosijoittaminen on yhtä helppoa kuin rahan siirtäminen tilille. Useimmissa verkkopankeissa voi aloittaa sijoittamisen heti. Esimerkiksi OP:n omistaja-asiakkaana voi ostaa melkein kaikkia rahastoja kuluitta siirtämällä rahaa tililtä rahastoon, jossa se alkaa kahden pankkipäivän kuluessa kasvamaan rahaston mukana. Itselle sopivan rahaston voi valita nimen perusteella. Nimi voi kertoa muun muassa, mihin maanosaan rahat sijoitetaan (OP-Eurooppa), tai viestiä vaikkapa rahaston vastuullisuudesta (OP-Vähähiilinen Maailma). Kehityksen historiasta näkee, kuinka paljon ja kuinka vakaasti mikäkin rahasto on tuottanut menneinä vuosina.

Vakaus

Yksittäisen osakkeen arvo voi romahtaa radikaalisti muutamissa minuuteissa. Rahasto on yksittäisistä osakkeista koottu laaja kokonaisuus, mikä tekee siitä suhteellisen vakaan. Rahastonhoitaja on ammattilainen, joka ostaa ja myy osakkeita rahastosijoittajien puolesta. Sijoittamisen kulmakivi pääoman hajauttaminen toteutuu helposti rahastosijoittamisessa. Rahastoilla ei äkkirikastu, mutta niillä voi rikastua hitaasti.

Korkoa korolle

Sijoittamisen hienous on tuotossa, joka tuottaa tuottoa, joka tuottaa tuottoa ja niin edelleen. Kun rahastoihin laittaa rahaa, se alkaa parhaimmillaan kerryttää tuottoa lumipalloefektin lailla kiihtyvällä tahdilla.

 

Indeksirahasto vai tavallinen rahasto?

Indeksirahastoissa ei ole rahastonhoitajaa, vaan tekoäly ostaa ja myy osakkeita tietyllä algoritmilla. Indeksirahastojen tuotto menee kokonaan sijoittajalle, kun muista rahastoista menee siivu rahastonhoitajan palkkaan. Toisaalta hyvä rahastonhoitaja ymmärtää osakkeiden sielunelämää paremmin kuin tietokone. Itse suosin hajauttamista, ja ostan sekä indeksi- että muita rahastoja.

Rahantuloa ei voi estää

Rahastotuotot ovat sekä ilahduttaneet että hämmentäneet meitä. Mistä näitä euroja oikein sataa? 11 kuukauden aikana vähitellen sijoittamamme rahat ovat tuottaneet alle vuodessa jo yli 10 prosenttia tuottoa. Olemme totuttautuneet ajatukseen, että rahantuloa ei voi estää. Viime vuoden tuotto ei kuitenkaan takaa tulevaisuuden tuottoa. Välillä rahastot kääntyvät laskusuuntaan. Ensimmäisenä koronavuonna rahastot sukelsivat rajusti, mutta kesti alle vuosi, että ne olivat palautuneet lähtötilanteeseen ja suunta oli taas ylöspäin.


Arvot ohjaavat sijoittamista

Rahankäyttö on yksi vaikuttamisen keinoista. Valitsemalla sijoituskohteet tarkkaan, voit tehdä maailmasta paremman paikan elää. Meille tärkeää on ekologisuus, kestävyys ja kotimaisuus. Sijoitamme Osuuspankin rahastoihin, joissa rahastonhoitajat ja muut työntekijät ovat suomalaisia. Valitsemme rahastoista kotimaisia vaihtoehtoja, kuten Pienyhtiöt Suomi ja Suomi indeksi. Lisäksi suosimme vastuullisia rahastoja: Vähähiilinen maailma, Kestävä maailma ja Puhdas vesi.

Sijoittamista aloittaessamme huomasimme, että Kiinan rahasto kasvaa koko ajan räjähdysmäisesti. Houkutus sijoittamiseen oli suuri, mutta koimme rahaston arvojemme vastaiseksi ja jätimme sijoittamatta siihen. Nyt Kiina-rahasto on rymissyt vauhdilla alas: siihen sijoittamalla olisimme menettäneet rahoistamme vuoden aikana noin 13%. Terveen ilmaston eteen taas tehdään koko ajan enemmän töitä, ja Ilmasto-rahastoon sijoittamamme rahat ovat tuottaneet yli 20% voittoa. Kokemus rohkaisi meitä pitämään yhä paremmin kiinni meille tärkeistä arvoista.



Haluaisitko kokeilla sijoittamista? Hyödyllistä ja luotettavaa tietoa osakesijoittamisesta, rahastoista ja virtuaalivaluutoista löydät sivustoilta osakesijoittaja.fi ja virtuaalivaluutta.com.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Kevään ensisato + vähän kierrätyksestä

Onnistunut ostolakko