Konsti-box

Huomasin paikallislehdessä ilmoituksen uusien Konsti-boxien käyttöönotosta kirjastoihin ja kiinnostukseni heräsi. Varasin heti yhden meillekin lainaan, ja nyt saimme sen käyttöömme. Lapset viihtyivät pitkään rauhassa tutkimassa laatikon sisältöä, ja palaamme laatikolle jutskailemaan useita kertoja päivässä.

Konsti-box on luotu palvelemaan lapsiperheiden tarpeita. Se sisältää monenlaisia virikkeitä ja arjen hahmottamista tukevia materiaaleja, joista voi ottaa kopioita. Laatikko on varattavissa ja lainattavissa ilmaiseksi kirjastokortilla Vaara-kirjastoista. Sen on koonnut Perpe-keskus (Perheperustaisen kuntoutuksen kehittämiskeskus). Lisää tietoa Konsti-boxista löydät täältä.

Laatikoita on täällä lähialueiden kirjastoissa erilaisia, mutta kaikki sisältää pääpiirteittäin samat asiat. Magneettitaulun saa kätevästi kiinni jääkaapin oveen, ja siihen voi kirjoittaa vaikkapa ruokalistan tai lähipäivien aikataulun selkeyttämään arkea. Annoin esikoisen vähän kokeilla sitä, mutta tussi on kyllä sen verran sotkeva, että pidän taulua aikuisen korkeudella jääkaapin ovessa.

Lasten lemppareita on ehdottomasti konkreettiset aistiärsykkeet eli lelut. Maalitelan näköisellä pehmorullalla (ehkä se on oikeasti maalitela?) ollaan rullailtu toistemme selkiä, ja stressilelut kulkee mukana lasten leikeissä pitkin päivää. Meidän esikoinen muuntaa kaikenlaiset äänet sanoiksi, ja tuon napsuttelustressilelun ääni on naps-paps. Täytyy myöntää, että naps-paps on kyllä tosi koukuttava!

Konsti-boxissa on monenlaista sisältöä lapsen kehityksen tueksi. Erilaiset mittarit, kalenterit ja kuvat tukevat lapsen ajanhahmotusta, tunnetaitoja ja tasapainoittavat vireystilaa. Nämä tulevat varmasti ahkeraan käyttöön seuraavilla lainauskerroilla, kun lapset ovat vähän isompia. 2v jaksaa kyllä nytkin yllättävän hyvin katsella emojeita ja kuunnella, kun nimeämme niistä erilaisia tunteita.

Näitä virikepakkauksia ei taida olla vielä muualla lainattavissa kuin Vaara-kirjastoissa. Jos omasta kirjastostasi tämä vielä puuttuu, kannattaa laittaa ideaa vireille. Minusta on hienoa, että kirjastot ovat laajentaneet toimintaansa lainaamoiksi, eikä lainaustoiminta rajoitu enää pelkkiin kirjoihin. Meidänkin lähikirjastosta saa lainattua ilmaiseksi frisbeitä, lautapelejä, verenpainemittaria, kausikortteja, pihapelejä ja vaikka mitä muuta. Ja tulevaisuudessa tulee varmasti paljon lisää kivoja juttuja lainattavaksi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Kevään ensisato + vähän kierrätyksestä

Onnistunut ostolakko