Ostolakko — näin onnistut

Ostolakkoon ryhtymisen vaikein osuus on ennakkoluulojen voittaminen. On täysin mahdollista, että koko perhe elää pitkään ostolakossa. Tässä käytännön ratkaisuja ostolakon tueksi.

Vaatteet

Kaikenikäisille ja -kokoisille löytyy ilmaisia vaatteita tori.fi:stä. Usein haettavana on sika säkissä, mutta alun nirppanokkaisuudesta selvittyämme olemme oppineet hyödyntämään kaikenlaisia lahjoitusvaatteita hyvin moninaisin tavoin. Lahjoittajissa on myös ihmisiä, jotka antavat helmiä sioille.

Ostolakossa paikkaamistaidoista on suuresti hyötyä. Myös paikkaamistaidot hyötyvät ostolakosta, sillä harjoitus tekee mestarin. Paikkaaminen ja korjausompelu pidentävät vaatteiden käyttöikää, ja niiden avulla voi tehdä toisten hylkäämistä reikäisistä vaatteista itselleen ja läheisilleen varsin kelvollisia vaatteita. Korjatut vaatteet eivät ole häpeä vaan ekologisuuden kunniamerkki. Sen oppii lapsikin.

Alusvaatteita voi tehdä itse. Kangasta ja kuminauhaa saa ratkomalla huonokuntoisista vaatteista. Vielä ei ole Torissa tullut alusvaatteita annettavaksi, vaikka meille kelpaisivat kyllä käytetytkin huolellisen pesun jälkeen.

Hygieniatarvikkeet ja kosmetiikka

Shampoona olen toistaiseksi käyttänyt toisten hylkäämiä jämiä, mutta haaveena olisi lopettaa shampoon käyttö kokonaan, kuten mieheni on jo tehnyt. Lapset eivät ole koskaan käyttäneet shampoota. Opin Roosa Blomin blogista, että deodorantin voi tehdä itse. Ruokasooda, kookosöljy ja perunajauho sekoitetaan kannelliseen purkkiin ja levitetään sieltä sormella kainaloon. Olemme todenneet tämän toimivaksi, ihoystävälliseksi ja ekologiseksi vaihtoehdoksi.

Hammasharjat ja -tahnat ostamme kaupasta. Itse tehdyissä hammastahnoissa on se vika, että ne tuhoavat kiillettä tai eivät poista riittävän hyvin plakkia. Suosittelen noudattamaan suosituksia hampaiden huollossa. Kosmetiikkaa emme käytä ollenkaan, sille ei vain tunnu olevan tarvetta.

Lapsilla on käytössä kestovaipat. Vaippapyykki vähenee, kun molemmat käyvät myös potalla. Tässä kuva kestovaippatarvikkeistamme.

Lahjat

Muistamme kummilapsia merkkipäivinä hyvien tapojen mukaisesti rahalla tai kierrätyslahjoilla. Löysin tällä viikolla inspiroivan blogin, jossa on aivan ihania kierrätyslahjavinkkejä. Suosittelen kurkkamaan!

Omassa perheessämme meillä ei ainakaan vielä ole lahjojenantamiskulttuuria. Lasten kummeilta ja mummeilta olemme pyytäneet, että he eivät ostaisi lapsille lahjoja. Kaikki antavat lapsille ihanasti aikaansa, mistä lapset selvästi nauttivat. Osa kummeista tallettaa myös rahaa lasten tileille. Se on ilahduttava bonus-juttu, eikä se kuulu kummin velvollisuuksiin. Jos lahja-asiasta koituu joskus jotain haittaa lapsillemme, olemme tarvittaessa valmiita joustamaan siitä.

Tyytyväisyys

Voisi kuvitella, että ostolakossa takertuu kynsin ja hampain kiinni jäljellä olevaan omaisuuteen. Olemme kuitenkin paradoksaalisesti kokeneet tarvetta luopua turhista tavaroista ja vapauttaa ne toisaalle aktiivisempaan käyttöön. Kun lakkaa ostamasta, oppii myös irroittautumaan ylimääräisestä omistamisen tarpeesta.

Ostolakossa kokee syvällisempää ja kaikenkattavampaa tyytyväisyyttä kuin ostellessa. Tarve ostaa alkaa tuntua yhä kaukaisemmalta. Loputtoman ostelun sijaan inspiroituu luomaan uutta vanhasta. Omaisuudestaan alkaa pitää parempaa huolta ja kunnioitamaan sitä enemmän. Ostolakko on vaihtuu aikanaan lakkoilutunnelmista ihanaan vapauteen ostamisesta. Sivutuotteena kertyy kokoajan paljon rahaa säästöön. Ostolakkoa voi soveltaa koskemaan vain tiettyjä asioita. Kannattaa aloittaa, pienestäkin. Pienistä puroista syntyy suuri joki.

Tässä toinen blogitekstini ostolakosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Onnistunut ostolakko

Ruuan kasvatus sisällä nollabudjetilla