Säästövinkki: resurssien vapauttaminen

Resurssien vapauttamisella voi säästää ja ansaita hämmästyttäviä määriä rahaa. Älä haudo kodissasi liian suuria määriä ruokaa, vaatteita ja tavaroita, vaan realisoi ne rahaksi joko suoraan myymällä tai välillisesti käyttämällä edellisiä loppuun ostamatta uutta tilalle. Sijoita rahat. Mitä tehokkaammalla käytöllä maapallon käyttöön otetut resurssit ovat, sitä vähemmän luontoa tarvitsee enää riistää.

Ruokavarat

Älä ylivaraudu. Marttojen mukaan riittävä kotivara on ruokaa ja juomaa koko perheelle 72 tunniksi eli kolmeksi vuorokaudeksi. Jos kotisi jääkaappiin, pakastimeen tai kuiva-ainekaappiin on kertynyt ruokaa, joka ei ole aktiivisessa käytössä, ota asiaksesi käyttää ne loppuun. Unhoon jääneistä ruokakätköistä saattaa yllättävästi löytyä raaka-aineet useampaan monipuoliseen ateriaan. Kun osa ateriatarpeista jää ostamatta, ruokalasku pienenee ja rahaa vapautuu muuhun.

Suunnittele ruoka- ja ostoslistat etukäteen. Pidä jääkaappi väljänä ja käy muutaman päivän välein ruokakaupassa vain lähitulevaisuuden tarpeita ajatellen. Näin jääkaapin uumeniin ei jää muhimaan päiväyspommeja. Kun ostat tulevaisuutta varten ruokaa, kulutat tulevaisuuden rahoja. Keskittymällä tähän hetkeen vältyt liian suurilta ruokamääriltä ja hutiostoilta. Juhlapyhille ei kannata varata määrällisesti tavallista enempää ruokaa. Seuraksena on väistämättä joko ylensyönti tai ruokahävikki. Tässä asiassa valaistuin eräänä jouluaattona.

Vaatteet

Kierrätä lastenvaatteita ja -tarvikkeita sekä äitiysvaatteita, joita käytetään vain pieni hetki elämässä. Lainaa, anna lainaksi, lahjoita ja käytä toisten hylkäämää. Myy tai lahjoita rohkeasti kaikki vaatteet, joita ei tule käytettyä. Tee vaihtokauppoja. Luovu suosiolla "sitten jos -" -vaatteista.

Tavarat

Kokeile myyntihaastetta. Säilytä kirjoista ne, joita käytät aktiivisesti. Luovu muista. Myy hopealusikat, -korut sekä muut arvoesineet, joita et käytä. Kohtuullinen määrä tavaraa pysyy järjestyksessä ja rahaa säästyy, kun kaikki pysyy aina tallessa. Opettele lainaamaan ja vuokraamaan esimerkiksi porakonetta, joitakin työkaluja, peräkärryä ja muita harvemmin tarvittavia asioita ja luovu omistasi. Vuokraa tavaroita, joita itse tarvitset harvemmin. Jos mahdollista, sovi ruohonleikkurin yhteiskäytöstä naapurien kanssa. Mitä enemmän luovut omaisuudestasi, sitä enemmän huomaat lisää tarpeetonta tavaraa ympärilläsi.

Raha

Mieti, mikä summa rahaa on hyvä olla varalta käteisenä. Talleta säännöllisesti muu käteinen. Resursseja vapauttamalla kolikoita ja seteleitä kertyy paljon. Palauta panttipullot (sekä omasi että maasta löytämäsi) säännöllisesti ja talleta rahat. Perehdy sijoittamiseen ja sijoita pienen hätävaran ylittävät säästöt esimerkiksi rahastoihin.


Taidot

Omia taitojaan ei kannata pantata, ellei toivo, että muutkin tekevät samoin. Tarjoudu oma-alotteisesti muuttoavuksi, häävalmisteluihin tai pihatalkoisiin. Tarjoa naapuriapua esimerkiksi nappinaapuri.fi-sivustolla, niin saat sitä itsekin. Usein antamansa hyvän saa moninkertaisesti takaisin. Anna hymyn, kauniiden sanojen ja aidon ilon pulputa vapaasti ympärillesi, niin omakin ilosi moninkertaistuu. Jaa toisten ihmisten kanssa myös kipeitä ja vaikeita asioita. Suru puolittuu jakamalla.

Pysyvä muutos

Kun saat vapautettua resursseja, vältä sitomasta vapautuneita resursseja uudelleen. Kokeile ostolakkoa. Säilytä keveys ja vapaus elämässä. Vakavarainen talous ja väljät kaapit antavat onnelliselle elämälle ja unelmille tilaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Onnistunut ostolakko

Kevään ensisato + vähän kierrätyksestä