Seitsemän säästövinkkiä opiskelijalle

1. Muuta opiskelija-asuntoon

Opiskelija-asuntoloiden vuokrat ovat monta sataa euroa halvemmat verrattuna vastaaviin tavallisiin vuokra-asuntoihin. Asuntoja on kaikenikäisiä ja -kokoisia. Niihin voi olla jonoa, joten jos et saa opiskelija-asuntoa vielä opintojesi alkaessa, muuta väliaikaiseen asuntoon ja jää sinnikkäästi jonottamaan omaasi. Kärsivällisyys palkitaan.

2. Opintolaina rahastoihin

Nosta opintolainaa maksimimäärä ja sijoita se rahastoihin. Jos suoritat korkeakoulututkinnon ajallaan, Kela maksaa opintolainasi 2500€ ylittävästä osasta 40% opintolainahyvitystä. Jos nostat esimerkiksi 12 500€ opintolainaa, saat ajoissa valmistuttuasi 4000€ opintolainahyvitystä.

3. Hae apurahaa

Hae apurahaa opintoihisi. Esimerkiksi Tellervo ja Juuso Waldenin säätiöstä voi saada tukea opintoihin jopa 1800€ vuodessa koko opintojen ajan. Tuen saaminen ja sen määrä riippuu hakijan omasta perhetilanteesta ja vanhempien tulotasosta, ja sitä on haettava joka vuosi uudestaa.

4. Huolla itsesi

Korkeakouluopiskelijana saat terveyspalvelut ilmaiseksi YTHS:n kautta. Käy säännöllisesti hammastarkastuksissa ja korjauta tarvittaessa purukalustosi, sillä myöhemmin maksat samoista palveluista itsesi kipeäksi. Hoida mielenterveyteen liittyvät ongelmat, hyödynnä ilmaiset hoitaja- ja lääkärikäynnit sekä verikokeet, jos on tarvetta.

5. Syö koululla

Ruokaile edullisesti opiskelijaravintoloissa. Parhaimmillaan voit syödä koulussa sekä lounaan että päivällisen. Kun ottaa huomioon aterian monipuolisuuden kasviksineen ja siemenineen, itse valmistamalla tuskin saa halvempaa ruokaa. Jos kuitenkin päädyt itse laittamaan ruokasi, ota parhaat säästövinkit haltuun täältä.

6. Tee töitä — mutta vain sopivasti

Vuoden 2022 alusta lähtien saat opiskelijana tienata opintotuen lisäksi 870€ kuukaudessa menettämättä opintotukeasi. Muista kuitenkin huolehtia omasta jaksamisestasi, ettet uuvu liiallisen työnteon seurauksena.

7. Käytä opiskelijakorttia

Hyödynnä opiskelijakorttia aktiivisesti. Älä epäröi, vaan näytä sitä kaikkialla, missä käytät rahaa. Moni pienempi yritys suostuu spontaanisti opiskelija-alennukseen, vaikka siitä ei olisi missään mainintaa. Jopa osa nettikirppisten yksityismyyjistä antaa huomattavia alennuksia, kun kysyy tuotteelle opiskelijahintaa. Suomi on opiskelumyönteinen maa.

+ Löydä oma ideologiasi

Opiskeluaikana nuoruuden idealismi on parhaassa kukassaan. Rupea minimalistiksi, kokeile ostolakkoa tai liity vaikkapa Marttoihin. Moni inspiroiva ajatus poikii hyvän mielen lisäksi myös rahallista tuottoa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin tienaat enemmän Tori-kaupoilla

Onnistunut ostolakko

Ruuan kasvatus sisällä nollabudjetilla